terug
>

NFF Studenten Awards prooi voor HKU'ers

De prijzenregen van het Nederlands Film Festival daalt niet alleen op gevestigde filmmakers neer, maar ook op net afgestudeerde HKU’ers. Afgelopen maandag werden de winnaars van de NFF Studenten Awards gehuldigd. .UNST was erbij en sprak met twee toppers: producente Charlotte Spronk en documentairemaakster Cassandra Offenberg.
 
Tijdens de studentencompetitie draait het allemaal om afstudeerfilms en de drie verschillende prijzen waarvoor zij in aanmerking komen. Het gaat hierbij niet alleen om de film zelf. Zo is de Diorapthe-award bestemd voor het meest onderscheidende crewlid en gaat de FPN Producenten-award naar de meest ambitieuze filmproducent. Alleen de Pathé Tuschinski-award, toegekend door het bestuur van het gelijknamige filmtheater, beloont de film als geheel – al wordt de prijs uitgereikt aan de regisseur. Aan al deze prijzen is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden.
 
een lichte zweem van zweet
De sfeer in de zaal doet denken aan de eerste dag op de middelbare school. Iedereen is gespannen. Niemand zit stil. Een lichte zweem van zweet hangt in de lucht. De ceremonie verloopt een beetje rommelig, want de presentatrice hakkelt en struikelt in het begin over haar woorden. Ze wil de winnaar van de eerste prijs al bekendmaken voordat de genomineerden zijn genoemd. Gelukkig praat de regisseur van de ceremonie in haar oortje mee.

Tessa Pope van de Nederlandse Filmacademie wint met haar film The Origin of Trouble de Pathé Tuschinski-award. Haar film is een documentaire waarin ze de afstandelijkheid van haar vader onderzoekt. Parmantig komt Tessa haar prijs in ontvangst nemen. Met grote stappen beloopt ze het podium; haar crew huppelt, als een soort klont, enigszins onhandig achter haar aan. Tessa’s overwinningstoespraak is summier: ‘Hulde, hulde, hulde. Aan mijn crew, zonder wie er geen film was geweest. Dank, dank, dank. Ook aan de mevrouw van Tuschinski (het betreft hier de directrice – red.) en aan de mevrouw van de presentatie. Dank.’
       
Hoe anders de reactie van de winnares van de FPN Producenten-award. Deze gaat naar HKU-er Charlotte Spronk en haar rol als producent van Mijn Kleine Grote Broer. Een film over de puberende Fien, die opgroeit met een oudere, verstandelijk gehandicapte, broer. Charlotte betreedt met een glimlach van oor tot oor de bühne. Voordat ze de prijs in ontvangst neemt, schudt ze eerst alle aanwezigen op het podium de hand. Ze staat alleen met de cheque in haar hand als er foto’s worden gemaakt. Zonder crew, want – zo blijkt later – haar collega’s vonden dat de prijs echt voor Charlotte is. Als de organisatie vraagt of ze nog iets wil zeggen, vraagt ze een daverend applaus voor alle producenten in de zaal, die volgens Charlotte allemaal keihard hebben gewerkt aan hun respectievelijke films.

de terechte winnaar
In de pauze spreek ik Iris en Casper, crewleden van Mijn Kleine Grote Broer. Volgens hen is Charlotte de terechte winnaar: ‘Ze zit vol goede plannen voor de toekomst, weet goed wat ze wil en daarom denken wij dat ze daar ontzettend ver mee gaat komen. Bovendien brengt Charlotte een hoop gezelligheid in de groep. Haar belangrijkste eigenschap is dat ze iedereen om haar heen ontzettend motiveert.’ Charlotte zelf is meer bescheiden: ‘Ik had dit niet verwacht omdat ik goed naar alle andere producenten heb gekeken. Dat zijn hele goede en vaardige mensen.’ Tussendoor geeft de directeur van Film Producenten Nederland aan Charlotte haar kaartje. ‘Hoewel de prijs misschien aan mij gericht is, is het ook een prijs voor de film. Want ik had deze prestatie nooit kunnen leveren zonder de rest van de crew.’

Na de korte pauze, waarin driftig telefoonnumers worden uitgewisseld en contacten worden aangehaald, gaat het prijzencircus verder met de uitreiking van de Filmfonds Wildcards. Deze prijs wordt uitgereikt aan drie documentaires, twee fictiefilms en één animatiefilm. Aan de Wildcard is een bedrag van minimaal € 40.000,-- verbonden, als budget voor het starten van een nieuwe productie.

Met haar documentaire Het Jonge Sprookje wint HKU’er Cassandra Offenberg één van de wildcards. Na afloop, het gonst inmiddels van ontlading, de onvermijdelijke vraag: Wat gaat er door Cassandra heen na het winnen van zo’n enorm bedrag? ‘Ik vind het besef dat ik plots iets nieuws kan gaan maken heel erg raar en had dit absoluut niet verwacht. Ik weet nog niet wat ik precies wil maken binnen een volgend project, maar sinds een aantal weken heb ik weer ontzettend veel zin om daar over na te denken.’

een mix van pieken en dalen
Cassandra’s documentaire belicht de avontuurlijke, soms sprookjesachtige, periode van het leven als twintiger. ‘Ik wilde die kracht die je voelt als twintiger vangen in beeld, maar tegelijkertijd wilde ik ook laten zien hoe jonge mensen onzekerheid beleven. Met mijn film wil ik een bepaalde periode uit iemands leven vastleggen.’ Heb je na je twintiger jaren de mooiste periode achter de rug? ‘Dat denk ik niet. Het hele leven is een mix van pieken en dalen. Zo is het eigenlijk altijd al geweest en zo zal het altijd blijven.’

tekst Yvo Nafzger beeld still uit Het Jonge Sprookje

Meerdere HKU'ers vielen tijdens het Nederlands Film Festival 2016 in de prijzen. Charlotte Spronk en Cassandra Offenberg gaven .UNST kort na de uitreiking van de NFF Studenten Awards hun eerste reactie.

Yvo Nafzger | Redactie   |  

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen