terug
<
>

Het kleine ZZP-ABC #17

QUARTERLIFE CRISIS
 
Om me heen vallen mensen in Quarter Life-gaten. Die zijn donker maar niet zwart, omdat 25-jarigen zichzelf kunnen troosten met drank, drugs, thee, behang met uilenprint, vrienden zonder kinderen en hun eigen aanstekelijke energie. Het zijn neonkleurige gaten, troosteloos maar charmant. Het gat heeft te maken met presteren.
 
Tot je 25e hoef je vaak niet zoveel te doen om het goed te doen. Natuurlijk heb je al eerder gekozen voor een studie en een woonsituatie, maar de consequenties van die keuze kon je toch al niet overzien en daar maakte je je nul zorgen over. Als je achttien bent is een hospita met een blauw uitgeslagen tapijt en ontstoken tandvlees een avontuur. Nu studeren mijn vrienden af en voelen ze jaren die voor hen liggen.
 
Dit is de eerste keer dat het vervolgtraject niet is uitgestippeld. De vriendengroep verandert van structuur en samenstelling, want er wordt samengewoond en carrière-technisch verhuisd. Qua banen lijken er heel veel en heel weinig mogelijkheden te zijn. Het gewicht van de keuzes wordt zwaar gevoeld. Als er nu een verkeerde afslag wordt genomen, lig je over twee jaar zo ver achter op de rest dat het niet meer in te halen valt. Daarnaast is er rouw om de verloren zorgeloosheid.
 
>> Doordat je jezelf onderweg beter leert kennen, ga je waarschijnlijk de goede kant op<<
 
De crisis is bekend. Er is een term voor (met een Q). Het nieuws is dat hij nooit meer ophoudt. Zelfs niet als je knopen doorhakt en naar de andere kant van het land verhuist, of zelfstandige wordt, of toch een jaar gaat reizen. Dan ontstaat er een mini-vervolgtraject, met de optie om de komende periode zo door te brengen. Dat geeft rust, maar het is waanrust. Vanaf je 25e kun je steeds opnieuw een afslag nemen en die is altijd eng.
 
Misschien wordt afslaan moeilijker zodra je afhankelijke kinderen krijgt, maar alsnog houden de mogelijkheden nooit meer op. Je kunt niet anticiperen op een toekomst die op je af komt rollen met robotbanen die nog niet bestaan. Zelfs als de wereld hetzelfde blijft, voor altijd 2016, alles in brand en iedereen mondig, is alsnog de kans groot dat je de liefde van je leven nog niet kent. In plaats daarvan kies je steeds opnieuw. Doordat je jezelf onderweg beter leert kennen, ga je waarschijnlijk de goede kant op.

Morgan Freeman is pas doorgebroken op zijn 53e. Die is dus ook 25 geweest en heeft gedacht dat hij op een belangrijk kruispunt stond. Toen heeft hij gigantisch verkeerd gekozen en is met een omweg uiteindelijk de stem van God geworden. Of hij koos meteen goed en zijn aanloop duurde precies 53 jaar.
 
tekst Helena Hoogenkamp beeld Nik van Es

En eindelijk is er Het kleine ZZP-ABC. Een talisman en feest der herkenning voor de dolende ZZP'er-kunstenaar in de vreemde werkelijkheden van alledag. Lees ook de aflevering over Presteren.

Helena Hoogenkamp & Nik van Es | Redactie   |  

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen