terug
<
>

Het kleine ZZP-ABC #19

SUCCESVERHAAL

‘Ik zag op Facebook dat het wel lekker met je gaat.’ YES. Mijn Facebook doet wat het moet doen: foto’s van mij vertonen op geluksmomenten. Updates geven van plekken waar je mij kan zien optreden of deze column kunt nalezen. Toch voel ik me elke keer een beetje vreemd als iemand dit tegen me zegt. Zie je nu dan niet dat het lekker met me gaat? Ik sta live voor je en heb mijn haar gekamd voor deze ontmoeting.

Er zijn vrienden die brakke foto’s van zichzelf uploaden onder de hashtag ‘no filter.’ Hiermee willen ze het idee doorbreken dat alleen glanzende dingen op Facebook mogen. Er wordt online rouw gedeeld en huiselijk falen. De meeste likes van dit jaar kreeg ik toen mijn stofzuiger in de fik vloog, gevolgd door die foto van mijn gekrompen lievelingsjas.

Kortgeleden maakte ik samen met twee actrices een bozig theaterstuk over een serieuze problemen: frustratie, jaloezie, ambitie en burn-out. Het werd een fysiek en humoristisch waterballet. Dat vonden sommige toeschouwers heel eerlijk: ‘Wat goed dat jullie zulke lelijke emoties durven te tonen.’ Ik dacht zelf dat het ‘waarom zij wel en ik niet’-gevoel een basisemotie was. Hij zit onder je haperende glimlach, in hard gaan kraken met je plastic Sultana-verpakking als iemand zijn successtory vertelt.

Het openlijk tonen van jaloezie wordt een dappere daad als je constant moet solliciteren. De freelancende mens weet niet waar zijn volgende opdracht vandaan komt, dus in elk contact zit een kans en een valkuil verborgen. Door te tonen dat je boos bent zou je je eigen glazen in kunnen gooien. Glimlachen is carrièretechnisch de veilige optie.

>>Positiviteit trekt vliegjes naar de tl-lamp<<

Het delen van succes kan leiden tot meer succes. Sinds kort hashtagged de schoonheidssalon van een vriendin online positieve energie op maandagmorgen. Mijn kapster stuurt inspirerende sms’jes over een gezondere levensstijl. Positiviteit trekt vliegjes naar de tl-lamp. Ik geniet van zo’n sms’je, maar vraag me ook af waar de ruimte zit om boos, jaloers en klein te zijn. Kwaad worden kan en mag, maar het liefst tegen gezichtsloze groepen of anoniem onheil. Openbare woede is niet hetzelfde als tonen dat je zelf moe en uitgeblust bent. Dat delen we liever binnen de huiselijke kring. Daarbuiten zou het je arbeidspraktijk (en als je aan het daten bent: je liefdesleven) kunnen schaden.

Dus het gaat best wel goed! Ik probeer elke keer als ik kwaad ben iemand uit te schelden die er echt iets aan kan doen! Daarna geef ik mezelf op mijn flikker omdat ik sta te schelden en begin een constructief gesprek om achter zijn motieven te komen zodat we met wederzijds begrip deze kwetsuur kunnen dichten! Of ik ga huilen. En daarvan zet ik geen foto op Facebook, ik hengel live naar een knuffel.
 
tekst Helena Hoogenkamp beeld Nik van Es

En eindelijk is er Het kleine ZZP-ABC. Een talisman en feest der herkenning voor de dolende ZZP'er-kunstenaar in de vreemde werkelijkheden van alledag. Lees ook de aflevering over Roterende kippen.

Helena Hoogenkamp & Nik van Es | Redactie   |  

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen