terug

Het kleine ZZP-ABC #20

TOEKOMSTMUZIEK

In Madrid zag ik het roze huis waar ik later in ga wonen. Het had witte kozijnen, gietijzeren balkons en ramen als ogen. Het lag pal tegenover het paleis, dus vermoedelijk bevond ik me niet in een goedkope buurt.

Als ik over tien jaar in dit roze huis wil wonen, moet ik nu beginnen met het maandelijks overmaken van 100 euro naar een spaarrekening die ik ‘droomhuis 2026’ noem. Eventueel zou ik op internet het adres in kunnen voeren om te controleren wat een etage kost, maar dat zegt weinig over de huizenprijzen die over tien jaar gelden. Er kan oorlog uitbreken in Spanje, de euro kan een val maken, alle huidige bewoners kunnen sterven aan een mysterieuze ziekte waardoor appartementen in dit gebouw voor een schijntje worden aangeboden. Bij de deur is een in paarse doeken gehulde zigeunervrouw geposteerd, die je waarschuwt om geen stap over de drempel te zetten.

Het lijkt me toch verstandiger om in het wilde weg te gaan sparen.
Hoe anticipeer je op een toekomst die zo ver weg ligt? Dat hangt er vanaf welke theorie van tijdreizen je aanhangt. Kun je, bij inzicht in die toekomst, er nog iets aan veranderen? Of ligt alles al vast en zal, zodra je aan de tijdlijn begint te sleutelen, blijken dat die precies hetzelfde verloopt en jouw acties hier altijd al onderdeel van waren? Binnen de ene tijdreisschool is het dodelijk om je toekomst-zelf tegen te komen, binnen de andere niet. Er zijn algemeen bekende regels voor een niet bestaand fenomeen.

>> Het idee lijkt te zijn om te gaan sparen zodra je iets meer verdient<<

Tijdreizen is hetzelfde als sparen voor je pensioen. Je veronderstelt dat je na je 67e nog leeft, niet werkt en geld nodig hebt. Ik ken freelancers die keurig sparen voor hun ziektedagen en storten in een pensioenfonds. Maar ik ken er nog meer die vaak uit eten en op vakantie gaan. Het idee lijkt te zijn om te gaan sparen zodra je iets meer verdient. Als je morgen sterft door een busongeluk is dat hele sparen sowieso onzinnig gebleken. Maar als je onder die bus komt en alleen een been breekt is een gevulde spaarrekening weer handig. Misschien reizen straks alle 67-jarige ZZP’ers terug naar 2016 om hun verleden-zelf te verhinderen spulletjes te kopen bij Flying Tiger.

Ik heb foto’s genomen van het roze huis en laat ze liefdevol zien. Een vriendin stelt voor dat ik een Air BnB boek in dit pand. Voor een zacht prijsje kan ik de sleutel in het slot steken, door een raam met een wit kozijn naar buiten kijken, een sigaret roken op het gietijzeren balkon. Maar ik wil eigenaarschap. Wat heb ik aan een uitzicht op het paleis dat niet van mij is? Logeren is vrijblijvend. Ik wil weten waar het huis staat waar ik over tien jaar woon. Nu heb ik een decennium om Spaans te leren, te sparen en te hopen dat niemand het paleis afbreekt.

tekst Helena Hoogenkamp beeld Nik van Es

En eindelijk is er Het kleine ZZP-ABC. Een talisman en feest der herkenning voor de dolende ZZP'er-kunstenaar in de vreemde werkelijkheden van alledag. Lees ook dit succesverhaal.

Helena Hoogenkamp & Nik van Es | Redactie   |  

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen