terug

Het kleine ZZP-ABC #24

46, XY (JONGEN)

De meeste woorden op de Wikipediapagina over genen zijn blauw doorgelinkt naar woorden die ik niet meteen begrijp. Een gen is een discrete eenheid van erfelijk materiaal, waarmee organismen eigenschappen doorgeven aan het nageslacht. Genen zijn onderdeel van chromosomen en bestaan uit stukken dna. Chromosomen zijn dragers van een deel van het erfelijk materiaal van het organisme. Gewoonlijk heeft een mens 46 chromosomen (23 paar). Bij twee X-chromosomen wordt het geslacht vrouwelijk, bij een X- en Y-chromosoom mannelijk, weergegeven met de notatie 46, XY.

In de novelle Kleine zeemeermin, per ongeluk dood (2015) schreef ik: ‘Trouw met iemand die net een beetje meer van jou houdt en een baan heeft zodat hij geen freelancer hoeft te worden.’ Mijn vrienden kweken mensen in hun buik. Wat blijkt? Kinderen en freelancen gaan samen. Soms wordt er een gordijn opgehangen achterin in de woonstudio bij wijze van babykamer of slaapt het kind vijf jaar lang bij zijn ouders in bed. De droomwens was een eigen huis met tuin en twee vaste inkomens, maar dit bleek een verlang- en geen krijglijstje. Zelf denk ik dat het handig is om financieel onafhankelijk te zijn en het kind samen met je partner op te voeden (vanwege het paar extra handen), maar de werkelijkheid blijkt flexibel. Aan de meeste zaken kun je wel een mouw passen, er mee dealen als het komt.

>>Misschien wil mijn partner zich wel laten versleutelen tot super-ZZP'er, terwijl ik in een hangmat blijf liggen<<

Mijn onlineonderzoek naar celdeling trekt me dieper het internet in. CRISPR/Cas9-gRNA wordt gebruikt om heel precies te snijden binnen een cel, waardoor je bestaande genen kunt verwijderen of nieuwe genen kunt toevoegen. Deze techniek werd door de American Association for the Advancenment of Science genomineerd als wetenschappelijke doorbraak van 2015. Er zijn ethische argumenten tegen dit gesleutel aan je genen. Gelukkig heeft het internet geen ethiek: daar worden Genome Editing Tools aangeboden, waardoor je in samenwerking met bedrijven met Scientific in de naam zelf aan de slag kunt (‘We are here to make everything about CRISPR clear!’).

Als sleutelen aan je eigen genen legaal en betaalbaar wordt, ben ik dit dan verplicht tegenover mijn toekomstige baby’s? Of moet ik tegen Pippi of Nero zeggen dat er geen geld is voor hun kinderkamer, omdat mamma zich niet wil laten uitrusten met genetisch opgeschroefd concentratie- of doorzettingsvermogen? Misschien wil mijn partner zich wel laten versleutelen tot super-ZZP'er, terwijl ik in een hangmat blijf liggen. Mocht hij ook liever in een hangmat liggen, dan gooien we een muntje op over wie deze ingreep moet ondergaan.  

Bij zwangerschap komt sowieso veel liggen kijken. Het lijkt me eng om hulpeloos te zijn en eventueel afhankelijk van mijn partner als kostwinner. Na CRISPR suggereert YouTube een video over vijfjarige kleuters in het Amazonegebied die met hun ouders mee op jacht gaan. Af en toe verliest zo’n kind een hand, maar hun ouders lijken te vinden dat dit bij de menselijke ervaring hoort. Ik ga er vanuit dat het kind dat ik uiteindelijk voortbreng niet onder doet voor de vijfjarige Amazonebewoners. Mijn baby kan me straks veel werk uit handen nemen. Terwijl ik schrijf doet mijn kind de afwas. 

tekst Helena Hoogenkamp beeld Nik van Es

En eindelijk is er Het kleine ZZP-ABC. Een talisman en feest der herkenning voor de dolende ZZP'er-kunstenaar in de vreemde werkelijkheden van alledag. Lees ook de aflevering over Helena's waterkoker.

Helena Hoogenkamp & Nik van Es | Redactie   |  

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen