terug
<
>

Toi toi toi voor Lars en Ayla

Wat is er spannender en persoonlijker dan je afstudeervoorstelling? Alleen al de aanloop ernaartoe, wanneer je zeker weet dat je alles fout zult doen, je jezelf langzaam doorzichtig voelt worden en er toch maar aan begint. .UNST wilde de uurtjes voor de voorstelling van dichtbij meemaken en belde Ayla Satijn en Lars Brinkman van Morpheus. Ze zeiden ja. En dus zat Marein Baas in de aanloop naar Eindbegin praktisch op hun schoot.
 
17.15 uur
Lars en Ayla willen ontzettend graag beginnen. Ze hebben deze voorstelling nog niet voor publiek gespeeld. Zullen ze sigaretten roken op het podium? Ja! Lars gaat met zijn vingers langs zijn neus. Lars gaat met zijn vingers langs zijn mond. Lars slingert met zijn ledematen. Ayla hoopt dat haar kleren goed drogen. Ze schikt ze op de verwarming. Neuriet. We halen sigaretten halen bij het zaakje op de hoek van Janskerkhof, vlakbij het Akademietheater. Op alle pakjes staat iets engs. Iemand wenst Ayla veel plezier. Plezier? Oh my god. Ayla aait een studiegenoot over zijn hoofd en lacht. En lacht.
 
17.28 uur
Het eten is er. Veel te veel. Ayla op haar telefoon. Lars aan zijn neus, Lars aan zijn mond, Lars aan het eten, Lars aan zijn oor. De ijsthee is er. De ijsthee is whisky. Ayla eet traag. Lars eet snel. Burning brightly. Dat nummer gaat niet uit je hoofd hè. Al het eten moet gedeeld. Ook de ranzige sla. Geef alle pepertjes maar aan Ayla.
 
17.36 uur
Lars heeft zijn eerste zenuwscheut gevoeld. Ayla legt haar hand op zijn rug. Lars wil cola. Ayla geeft €1,50. Lars verbergt zijn gezicht in de arm van een mede-student die komt kijken. Oh my god... Hebben we iets met Valentijnsdag? Kerst dan? Oud en nieuw? Waarom is er geen Vriendendag? Ayla en Lars worden steeds stiller. Ayla pakt Lars' been vast.
 
17.45 uur
Het begint te schemeren. Ayla neuriet, Ayla rolt met haar ogen, Ayla heeft een moedervlek. De cola van Lars loopt over. Lars maakt daar geen drama van. Ayla veegt haar haar. De oma van Lars wenst sterkte. Zoals altijd. Wat betekent toi toi toi eigenlijk?
 
18.02 uur
Ayla begint zenuwachtig te worden. Ayla raakt haar haar aan. Lars raakt zijn haar aan. Ayla en Lars raken elkaar aan. Lars mag niet roken van Ayla. Lars gaat roken. Ayla gaat roken. En praten over roken met rokende mede-studenten.
 
18.30 uur
Opbouwen. Ayla is strontzenuwachtig. Er ligt een karabijn op de vloer. Het raamlicht is episch. Oh my god. Het is niet te doen om er in te kijken, maar dat moet Lars maar technisch oplossen. Lars gaapt. Ayla zingt. Vioolmuziek. Blue velvet.
 
18.40 uur
Kleren van de verwarming halen. Vullen de rozen de vaas goed? Moeten ze korter? Ayla zingt. Lars zingt. Ayla verkleedt zich. Zingend. Lars zit aan zijn mond. Like a flame burning brightly. Ayla gooit haar make-up-tas leeg. Ayla zingt. Ayla ergert zich. Oké meid. Lars pakt een pruik. Lars vond zichzelf te timide. Wat zeg je daar exact? Qua tekst?
Ayla knipt de pruik bij. Ayla wordt gek. Lars vindt het niet chill. De pruik is een zooi. Er moet heel veel lak op. Is het erg dat die piano hier staat? Hh my god. Zo goed dat Ayla geen kapster is geworden. Lars lijkt wel een rocker. Dat wil hij niet. Ayla's tante is kapster.
 
18.51 uur
Lars drinkt. Lars scharrelt. Iemand zuigt de zaal. Ayla hoest, op de rand van rochelen. Ayla neuriet. Ayla maakt zich al tien minuten op. Het omkleden duurde één minuut. Het meisje is een vrouw geworden. Hoofd richting vloer. IJsberen. Cola. Céline heeft niks gezegd over de aangepaste tekst. Maar het is goed zo.
 
19.00 uur
Lars leest, hardop, hoofd omlaag, perfect articulerend, hernemend. In de tekst lacht iedereen. Soms werd het even stil. Handen op de knieën, handen aan de sokken, opstaan. Tekst uit het hoofd, ijsberen, timing voelen, taal proeven, voor de spiegel, weg van de spiegel.
 
19.10 uur
Mond aan de kraan, meer tekst uit het hoofd. Laten we nou eens rustig met elkaar gaan praten. Schoenen naast het kastje of er in? Zijn er wel genoeg flessen? Onderzetters? Servetten? Een boek? Een boek? Ja, boeken! Hebben we boeken? Lars checkt drie keer hoe hij zijn vest neer moet leggen.
 
19.15 uur
Proloog spelen. Verwachtingen. Welkom. Welkom. Moet tegelijk! Opnieuw. Er glinstert iets onder het linkeroog van Ayla. Weet ze dat?
 
19.21 uur
Waar is het jasje van Lars? Jos is er. Het jasje ligt naast mij. Jos komt foto's maken. Ayla speelt op mij. (ik zit eerste rij)
Lachen. Dat mag niet! Lars moet in het licht blijven. Ayla zingt.
 
19.30 uur
Handelingen doornemen. Handelingen benoemen. Vragen naar handelingen. Doorspelen. Het geluid van een cassettebandje nadoen.Veel kalme aanwijzingen van Céline. Zijn de overgangen duidelijk? Elkaar coachen. Ze moeten samen voelen dat ze het samen doen. Ayla in het licht, uit het licht, in, uit...
 
19.45 uur
Ayla aan haar lip. Lars aan zijn hals. Lars aan zijn nagels. Tekst opnieuw. Hij loopt. Toi toi toi. Ik wil weggaan, hier de aftiteling van dit stuk laten beginnen. Langzaam uitzoomen terwijl de angst in concentratie verandert. Hoeveel kaartjes? 57. Oh?!
 
19.49 uur
Lars kleedt zich aan. Ayla leest haar tekst. Lars en Peter halen het kastje weg. Lars rent. En rent. Ayla leest. En loeit. Ayla plankt op de speelvloer. Lars plankt op de speelvloer. Lars telt tot zestig. Lars telt steeds langzamer.
 
19.50 uur
Ayla en Lars storten in. Gaan helemaal los op de vloer. Schreeuwen. Aanmoedigen. Ayla heeft geen stem. Zullen ze samen zingen? Kan er geen muziek worden opgezet? Elisabeth?
 
19.55 uur
Er is muziek. Er is zang en dans. Ariane Grande. Ik ga af.

'Eindbegin' van Morpheus
Donderdag 16 & zaterdag 18 februari, 20.00 uur
Kleine zaal, Akademietheater, Janskerkhof 17, Utrecht 


Toegang gratis, reserveren gewenst 

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen