terug
>

Tien minuten met... Douwe van der Werf

‘Luister niet te veel naar je docenten’
 
Douwe van der Werf studeerde in 2007 af bij Image and Mediatechnology. Hij is oprichter van Mister Lee, waar hij zich specialiseert in verhalen over een duurzame toekomst. Afgelopen maandag werd Losing Nemo gelanceerd, een animatiefilm over overbevissing.
 
Eet je vis?
Niet meer. Ik heb tijdens de productie nog wel een harinkje gegeten, maar die smaakte al beduidend minder. Het mooie is dat er meer teamleden zijn gestopt met het eten van vis; dat is toch gebeurt door zo bewust met overbevissing geconfronteerd te worden.
 
Waarom dit onderwerp?
Zelf ben ik wel opgevoed met aandacht voor het milieu om je heen: rekening houden met dieren, netjes je afval scheiden. Maar de echte doorslag gaven de boeken die ik heb gelezen, over boeddhisme en Zen en het werk van Peter Singer over dierenrechten. Ik heb veel nagedacht over wat voor mij de belangrijkste dingen in het leven zijn en kwam uit bij gezondheid en geluk. Het ecosysteem maakt zo’n leven mogelijk, maar daar gaat het erg slecht mee. Daarom zijn milieukwesties en duurzaamheid voor mij de onderwerpen in mijn werk geworden.
 
Voor Losing Nemo kreeg je gratis hulp van 32 creatieven. Hoe hebben jullie dat geregeld?
Toen we mensen vroegen om ons bij dit project te helpen, was ik echt verbaasd dat zoveel creatieven vrijwillig aan Losing Nemo wilden meewerken. Het project was aanvankelijk veel kleiner van opzet, maar als wij iemand vroegen, haalde die persoon er zelf weer een paar anderen bij. Het heeft mijn ogen wel geopend voor de toekomst en de mogelijkheden tot samenwerken. Ik vind het geweldig dat zo veel mensen zich voor dit onderwerp hebben ingezet.
 
Met welk idee ging jij naar de HKU?
Ik wilde speelfilms leren maken. Op de HKU ben ik met de opleiding Animation begonnen. Door animatie dacht ik zo breed mogelijke kennis te kunnen maken met het visueel vertellen van verhalen. Een 3D-animatieproductie is als een filmset in het klein, waar je als maker met het script, de acteurs, het licht en het geluid bezig bent. Ik ontdekte echter dat karakteranimatie mij niet ligt en ik veel beter ben in het vertellen van een informatief verhaal. Daarom ben ik uiteindelijk Image and Mediatechnology gaan doen.
 
Wat had je willen toevoegen aan je HKU-opleiding?
Het onderwerp dat ik erg heb gemist in mijn lessen op de HKU, is zingeving. Filosofie, maatschappijleer. We werden opgeleid tot verhalenvertellers, maar kregen geen les in wat je dan gaat vertellen, en waarom. Ik zou de vraag: Wat is jouw verhaal? centraal stellen. Daarop aansluitend heb ik het idee dat veel creatieven de kracht van hun eigen werk onderschatten. Ik vind ook dat ze daar verantwoordelijk mee moeten omgaan.
 
Leg uit...
Om het even zwart-wit te stellen: je kunt na je studie de vrije kant of de commerciële kant op, laten we zeggen galerie versus reclamebureau. Ik vind wat daar tussenin zit juist interessant. Mijn werk mag een doel dienen, terwijl ik toch vrij werk. Creatieven zetten zichzelf vaak in een onderdanige rol en zijn blij als ze voor een bedrijf aan de slag mogen. Terwijl de meeste grote bedrijven niets zijn zonder creatieven. Je kunt het dus ook omdraaien: zij mogen blij met jou zijn. Met zo’n houding sta je straks ook sterker in de markt.
 
Wat voor mensen huren jullie in?
We zoeken mensen die uitgesproken zijn. Ik veer op als iemand ergens enthousiast, boos of verbaasd over is of een duidelijke fascinatie heeft. Als mensen zeggen dat ze van alles doen en voor alles inzetbaar zijn, vind ik dat niet zo interessant. Goede uitvoerders zijn er genoeg, maar goede denkers die ook kunnen maken een stuk minder. En juist daar is steeds meer vraag naar.
 
Hoe zorg je dat je bij die laatste groep hoort?
Doe een studie niet met in je achterhoofd het vinden van een bepaalde baan. Luister dus niet te veel naar je leraren, familie en vrienden en geef vorm aan wat jij zelf wilt doen. Ik ben daar heel stug in geweest, maar heb wel goed onderzocht welk pad ik wilde bewandelen. Je moet dus juist niet denken aan een baan, om later de baan te krijgen die bij je past.
 
tekst Edwin Verhoeven beeld still uit Losing Nemo
 
bekijk hier Losing Nemo
 

In Tien minuten met... interviewt Edwin Verhoeven HKU-alumni met bijzondere projecten. Vandaag Douwe van der Werf, oprichter van Mister Lee. Afgelopen maandag ging hun film Losing Nemo online.

Reacties

Nog geen reacties

Reageer

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen